_NFF4976Op 18 juni 2015 onthulden SABIC, Green Chemistry Campus en NNRGY Crops door NNRGY aangeplant olifantsgras op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom.

NNRGY Crops gaat op de Campus onderzoeken in hoeverre de vezels uit olifantsgras gebruikt kunnen worden als vulmiddel en versteviging van hoogwaardige kunststoffen. Denk bijvoorbeeld aan dashboards in auto’s.

Dit project draagt actief bij aan de totstandkoming van een biobased economy in de regio.

“De Green Chemistry Campus voelt voor mij als een flinke wind in de rug”, zegt Jan-Govert van Gilst van NNRGY Crops. “Hier kom ik op het spoor van kansen voor verwaarding van biomassa en nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals nu met SABIC die grond ter beschikking stelt.”

Olifantsgras grondstof van de toekomst

Olifantsgras groeit uitstekend op braakliggende grond en neemt ruim vier keer zoveel CO2 op dan een bomenbos, in minder tijd. Daarnaast is het gewas onderhoudsarm en bevat het waardevolle groene bouwstenen die kunnen worden benut in biobased toepassingen.

Na projecten in onder meer Rotterdam en Zwolle is nu op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom een project gestart. NNRGY Crops neemt de investering voor het verbouwen van het gras voor haar rekening terwijl SABIC de grond ter beschikking stelt. Het terrein werd plantklaar gemaakt door de firma Verhalst uit Bergen op Zoom. De proeven met de groene bouwstenen uit het olifantsgras vinden plaats op de Green Chemistry Campus in de laboratoria van SABIC.

Op de foto (door Hein Akkermans): Dennis van der Pas, manager Green Chemistry Campus, Jan-Govert van der Gilst, oprichter NNRGY Crops en Jeroen Castelijn, site manager SABIC Bergen op Zoom. 

Over de samenwerkingspartners

  1. Green Chemistry Campus vestiger NNRGY Crops teelt Olifantsgras (Miscanthus Giganteus) op ongebruikte bouwgrond en maakt er papier, bio-beton en bio-plastic van. Voor lokaal gebruik, met lokale ondernemers, op de plek waar de grondstof groeit.
  2. SABIC is de ‘Saudi Basic Industries Corporation’, een van de meest toonaangevende producenten ter wereld van chemicaliën, meststoffen, kunststoffen en metalen. SABIC helpt klanten wereldwijd door geavanceerde materialen te leveren waarvan zij hoogwaardige producten kunnen maken. In Bergen op Zoom maakt SABIC verschillende kunststofproducten, waaronder polycarbonaat.
  3. De Green Chemistry Campus, gevestigd op het terrein van SABIC, is één van de vijf Centres for Open Chemical Innovation. Ondernemers, overheden en kennisinstellingen werken hier aan innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Naast SABIC zijn de provincie Noord-Brabant, gemeente Bergen op Zoom en N.V. REWIN West-Brabant initiatiefnemer.

Veel animo vanuit pers

Er was veel animo vanuit de pers voor de lancering van het olifantsgras:

 

 

MOLCOM Communicatieadvies verzorgt sinds 2012 de marketing en communicatie van de Green Chemistry Campus.