GWTD-kaartHet afgelopen half jaar heb ik weer het projectleiderschap van de Greenchoice Warme Truiendag voor Het Klimaatverbond verzorgd. Het was weer een feest om te doen. Een enigszins uitputtend feest, maar desalniettemin een feest! Zie de website voor een overzicht van wat de dag in Nederland teweeg heeft gebracht.

Kwart meer deelnemers voor Greenchoice Warme Truiendag op 7 februari
Op 7 februari hielden Klimaatverbond en Greenchoice de achtste en grootste Warme Truiendag ooit, met acties van ruim 200.000 deelnemers door heel Nederland. Op school, thuis en op kantoor trekken de deelnemers een warme trui aan en zetten de verwarming een graadje lager. Elke graad lager, bespaart 7 procent stookkosten en CO2-uitstoot.

Als heel Nederland slechts een dag de verwarming een graadje omlaag zet, spaart dat 3,6 miljoen m3 gas uit, zo rekende Milieu Centraal uit: 3,2 miljoen euro en 6,4 miljoen kg CO2.

Energiebesparing populairste duurzame voornemen van 2014
Energiebesparing wint snel aan populariteit. Het is zelfs het populairste duurzame voornemen van 2014 voor 62 % van de ondervraagden in het Goede Voornemens-onderzoek van ING. Steeds meer bedrijven en gezinnen ontdekken hoe weinig moeite het kost en hoeveel geld het direct oplevert. Een huishouden kan eenvoudig €600 per jaar besparen zonder op comfort in te leveren: de verwarming een uur voor het slapen uitzetten, ongebruikte ruimtes niet verwarmen en de thermostaat een graadje lager zetten.

Tilburg University heeft afgelopen jaar naar schatting €100.000,- bespaard door in de winter élke dag de verwarming standaard een graadje lager te draaien en in de zomer standaard een graadje minder te koelen. Van de medewerkers staat 86 procent achter het nieuwe kantoorklimaat.

Gemiddeld staat de verwarming thuis en op kantoor op 21,5 graden Celcius. Onderzoekster Lenneke Kuijer van TU Delft promoveert 7 februari op duurzaam gedrag: “We hebben onze kleding aangepast aan een binnenklimaat van 21,5 graden. Maar we kunnen makkelijk wennen aan een iets lagere temperatuur en ons toch comfortabel voelen. Bijvoorbeeld door ‘s zomers een raam open te zetten en ‘s winters een extra trui of vest aan te trekken”.

Veel te winnen!
Er is nog veel te winnen met besparing, want Nederland heeft een achterstand in klimaatbeleid. We gebruiken niet minder, maar 7 procent méér energie dan in 2000. Nederland heeft zich voorgenomen om tot 2020 elk jaar 1,5 procent energie te besparen, om internationale klimaatafspraken na te komen. Anna Schoemakers van organisator Het Klimaatverbond: “De Greenchoice Warme Truiendag blijkt voor veel mensen een mooie aanleiding om aan de keukentafel hun hele energiegebruik kritisch te bekijken. Waar kun je eenvoudig besparen? Dat levert ze het hele jaar geld op.” Jurjen Algra van mede-organisator Greenchoice: “Duurzame energie is schoon en draagt bij aan een meer leefbare wereld. Maar de groenste energie is nog altijd de energie die je niet gebruikt.”

Acties op Greenchoice Warme Truiendag
Op de website www.warmetruiendag.nl kunnen gezinnen, scholen, bedrijven, overheden en andere organisaties zich aanmelden, een actie posten en een poster of fotokaart maken en daar mooie prijzen mee winnen. Door deel te nemen aan de Greenchoice Warme Truiendag laten zij zien dat ze het klimaat sparen en energie besparen.

Volg de Greenchoice Warme Truiendag op Facebook: facebook.com/WarmeTruiendag of twitter: @WarmeTruiendag

Greenchoice en Klimaatverbond
Internationale Warme Truiendag wordt sinds 2007 georganiseerd, rond de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 2005. Het Klimaatverbond, een netwerk van lokale overheden dat werkt aan effectief klimaatbeleid, is initiatiefnemer van de Nederlandse Warme Truiendag. Sinds 2013 steunt het duurzame energiebedrijf Greenchoice Warme Truiendag. Greenchoice levert als enige energieleverancier in Nederland uitsluitend groene stroom en bosgecompenseerd gas. Greenchoice heeft als doel de wereld energieneutraal te maken: door zuinig en slim met energie om te gaan en door alleen energie te gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen