Het Campus Innovation Center is donderdag 4 oktober officieel in gebruik genomen. Bij de ingebruikname stonden maar liefst vier nieuwe bedrijven en een kennisinstelling klaar om hun intrek te nemen. Een jaar geleden rond deze tijd werd de Green Chemistry Campus, de incubator voor biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom, officieel geopend. Nadat de eerste bedrijven hun plek hadden gevonden, is afgelopen jaar hard gewerkt aan de realisatie van het Campus Innovation Center (CIC), dat het hart vormt van de Green Chemistry Campus. Het CIC is een eigentijdse werkplek met ruimte voor Open Innovatie, voor samenwerking en business creatie.

Trots
Bert Pauli, gedeputeerde Noord-Brabant: “Op de campus werken overheid, bedrijven en onderwijs/kennisinstellingen vanaf het eerste idee intensief samen. Concreet zie je dit door de vestiging van TNO als eerste kennisinstelling, die direct met de ondernemers kan werken aan biobased projecten. We zijn er trots op dat nu ook het Centre of Expertise Biobased Economy van AVANS Hogeschool, zijn plek op de campus krijgt en natuurlijk op de andere vier bedrijven die deze sprong naar Open Innovatie wagen.” Bij de officiële ingebruikname bekrachtigden alle  bedrijven en kennisinstellingen hun vestiging op de Green Chemistry Campus door hun logo’s op de boom in het CIC te bevestigen.

Partners
Partners en initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus zijn de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom, SABIC en de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, die ook de directie voert van de campus en verantwoordelijk is voor de acquirering van de bedrijven. De aanwezigheid van alle onderdelen  van de Triple Helix levert slechts een jaar na de opening van de Green Chemistry Campus al de voorspelde kruisbestuiving en concrete resultaten op. De gevestigde kleine en grotere bedrijven zien de samenwerking en de komst van nieuwe biobased innovators dan ook met belangstelling en vertrouwen tegemoet.

Nieuwe vestigers
De nieuwe vestigers van de Green Chemistry Campus zijn:

  • Bioclear, experts in biologische oplossingen van vraagstukken op het gebied van groene productieprocessen, bio-energie, bodem- en waterkwaliteit,microbiële veiligheid en procescontrole.
  • Alpha-Enzymes is een jong en dynamisch bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld waarmee biochemische producten uit biomassa gehaald kunnen worden.
  • Millvision is een toonaangevend bedrijf met papier/pulptechnologie, milieutechnologie en biochemie als speerpunt en heeft een goede reputatie als het gaat om innovatie daadwerkelijk om te zetten naar business via een marktintroductie.
  • RetoPlast is een gerenommeerd, internationaal bedrijf dat zich richt op het verwerken en recyclen van plastic, inclusief de bijbehorende logistiek.
  • Avans hogeschool  heeft op de campus het Centre of Expertise Biobased Economy opgezet. Het centrum biedt bedrijven, zowel op als buiten de campus, faciliteiten en hulp om expertise op te doen over biobased ontwikkelingen. “Wij willen in samenwerking met de bedrijven zorgen voor het ontwikkelen, delen en borgen van kennis in deze materie,”zegt Han van Osch van Avans. “Onze aanwezigheid op de Green Chemistry Campus maakt dat mogelijk.” Het Centre of Expertise werkt nauw samen met andere kennisinstellingen zoals de Wageningen Universiteit, HZ University, HAS Den Bosch en ROC West-Brabant.

Eerder gevestigd
Naast bovengenoemde bedrijven, zijn de volgende bedrijven afgelopen jaar reeds gevestigd op de Green Chemistry Campus:

  • BioTorTech
  • Rasenberg
  • Geurtz
  • C2Circle
  • TNO. Deze onafhankelijke onderzoeksorganisatie trad in juni 2012 toe tot de campus en levert nu al toegevoegde waarde voor de bedrijven op het gebied van recycling van oplosmiddelen, productie van specifieke bouwstenen en toepassen van natuurlijke vezels.

Marketing Communicatie Green Chemistry Campus
MOLCOM Communicatieadvies verzorgt per 1 oktober 2012 de marketing communicatie voor de Green Chemistry Campus. Zie je kansen? Laat het me weten op emke@molcom.nl