Om de vakantiestemming nog even vast te houden volgt hier een post met toeristische, duurzame inspiratie. Deze keer niet uit Schotland, maar uit de Franse Alpen. De manier waarop Anneke en Alke van Hotel Restaurant Esprit Montagne in het Franse La Chapelle d’Abondance handen en voeten geven aan dit begrip is dat ze mensen bewust willen laten genieten. Bewust van de natuur, van de mensen om hen heen en met respect voor de locale leefgemeenschap.

Laten we beginnen met de natuur. Dat je tijdens een wandeling geen snoeppapiertjes als souvenir op het bergpad achter laat, is logisch. Maar hoe zit het met de herkomst van het diner? Wordt die malse biefstuk ingevlogen uit Argentinie of komt hij van de boer uit het dal? Worden er in december aardbeien geserveerd bij het dessert of wordt er gekozen voor appels van de laatste oogst?

Mensen die al vaker het genoegen hebben gesmaakt om in Hotel Esprit Montagne te verblijven, weten dat de eigenaren bewust kiezen voor locale producten uit het seizoen. Die bevatten op dat moment exact die voedingsstoffen waar de mens behoefte aan heeft, ze zijn op hun lekkerst en de locale economie profiteert ervan mee. Gelukkig staat de ‘Vallei van de Overvloed‘ bekend om zijn culinaire aanbod voor bourgondische fijnproevers. Daarnaast werkt Esprit Montagne ook in het hotel samen met locale mensen; de huishoudelijke hulpen en de masseuse zijn in deze streek geboren en getogen. Zo maakt het hotel echt deel uit van de locale gemeenschap.

Een beter milieu begint bij jezelf, maar ook de regionale overheid in het departement Rhône-Alpes zit niet bepaald stil als het gaat om ‘développement durable’. Indrukwekkend is het Alpine Space Programme dat grensoverschrijdend de Alpen verduurzaamt. Indrukwekkend vanwege de vergaande samenwerking tussen 7 verschillende landen en de actiegerichte en innovatieve aanpak. Niet alleen indrukwekkend, maar zeker ook noodzakelijk. Over 10, 20 of 50 jaar willen we immers ook nog kunnen genieten van de besneeuwde bergen, de bijzondere flora en fauna en de cultuur van de bergbewoners.

Meer informatie over Esprit Montagne: www.hotelespritmontagne.com