Fairtrade TownVers terug van een schitterende huwelijksreis naar Schotland. Tot mijn aangename verrassing bleek het vrijwel onmogelijk om daar iets te vinden dat niet fair trade, biologisch, organisch, eco of anderszins duurzaam was. Talloze dorpen en steden waaronder St. Andrews hebben zich al jarenlang gekwalificeerd als Fairtrade Town.

Het doel is ’to promote awareness of fair trade and to encourage a constant increase in the supply of and demand for Fairtrade products.’ De website van het initiatief geeft een overzicht van alle café’s, restaurants, accomodaties en winkels die fair trade producten aanbieden. Daarnaast worden organisaties vermeld die Fairtrade ondersteunen.

In de praktijk betekent dit dat je op menukaarten dingen tegenkomt als ’triple certified coffee: fairtrade, rainforest alliance certified & organic’. Ook populair is het om bij elk gerecht de herkomst en/of leverancier te noemen. Neem je bijvoorbeeld een full Scottisch Breakfast, dan staat er ‘local free range scrambled eggs, delicious Dornoch butcher’s sausages, home grown tomatoes, locally produced black pudding and award winning haggis’.

Horeca gelegenheden die duurzaamheid propageren, zoals The Iglu in Edinburgh, Cafe Fish in Tobermory en The Loch Fyne Oyster Bar zijn bijzonder populair, niet om de duurzaamheidsclaims an sich, maar omdat het eten verser dan vers en daardoor lekkerder dan lekker is en omdat de eigenaars hun hele hart en ziel in hun zaak leggen.

Mijn verwachting is dat het over een aantal jaar overbodig wordt om al die duurzaamheidsclaims te vermelden omdat het vanzelfsprekend is. Hopelijk omdat mensen zelf het belang ervan inzien en anders desnoods door overheidsregulatie.

PS: mocht je tips willen over fijne restaurants en accommodatie in Schotland, dan geef ik die graag!